Wanneer maak je gebruik van een Cranio Sacraal behandeling?

Zowel kinderen, tieners, jongvolwassenen en ouders kunnen bij Jeroen terecht voor persoonlijke begeleiding en behandeling. Als je fysiek of mentaal vast loopt in het leven, niet lekker in je vel zit, uit balans bent, kun je met je klachten terecht. Klachten die je ondervindt kunnen variëren van: hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, darmproblemen, (oude) whiplash klachten, trauma-verwerking, concentratiestoornissen, herstel na een operatie aan het orgaanstelsel of bewegingsapparaat, stress, burn-out/ overspannenheid, moeilijk om kunnen gaan met emoties, relatieproblematiek en conflicten in privé of werksfeer, maar zelfs ook bij problemen met zwanger worden kan Cranio Sacraal Therapie uitkomst bieden. Alles heeft te maken met ontspanning, ruimte, rust en balans!

– Wat is Cranio Sacraal Therapie?

– Principes van de therapie

– Emoties en organen

– Invloed van/ en op het ‘buikbrein’

– Resultaten

Wat is Cranio Sacraal Therapie?

De Cranio Sacraal Therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is een diepe ontspanning te krijgen in het cranio sacraal systeem en op diepere lagen in het bindweefselsysteem met behulp van zachte, manuele technieken.

Veel mensen hebben te maken met rugklachten, hoofdpijnklachten of migraine, stressklachten, vermoeidheidsklachten,SOLK-klachten (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten), bekkenklachten/ bekkenbodemproblematiek, slaapproblemen, herstel na een buikoperatie of operatie van het bewegingsapparaat, verwerking van traumatische gebeurtenissen, depressie, R.S.I., duizeligheid, tinnitus (oorsuizingen), chronische pijnen, darmproblemen/ prikkelbare darm syndroom (PDS/ IBS), fysieke en mentale klachten na een bevalling, problemen met zwanger raken, hyperventilatieklachten, onrustklachten, hartkloppingen, paniek- en angststoornissen, burn-out klachten, klachten na een whiplash, leer-, gedrags- of concentratieproblemen, problemen met sexualiteit, probleem-eten, verslavingsproblematiek, kinderen en volwassenen met ADD, ADHD, autisme en omgang met ziekte-processen. Een groot aantal van dit soort klachten zijn niet gemakkelijk te behandelen. Sommige therapieën en/of middelen bestrijden weliswaar de klachten, maar nemen niet de oorzaak weg, waardoor de klachten terugkomen. De cranio sacraal therapie kan hier uitkomst bieden!

Het idee achter de therapie is dat ‘ziek’ zijn, stress, spanning etc. signalen van het lijf zijn veroorzaakt door een verstoorde balans tussen lichaam en geest. Een ontspannen lijf heeft in principe geen klachten in zich! Cranio Sacraal Therapie maakt gebruik van ‘weefselherinnering’, de mogelijkheid van ons lijf om ervaringen op te slaan in het bindweefsel, wat tot lokale en centrale blokkades kan leiden.

De Cranio Sacraal Therapie is gericht op het herstel van de balans in het lijf door het opheffen van  emotionele, energetische en fysieke blokkades ter bevordering van het immuunsysteem  en het zelfherstellend vermogen van het lijf en ter bevordering van de werking van het orgaanstelsel. Het is dan ook geen therapie die gericht is op lokale symptoombestrijding maar een systeembehandeling, het hele lijf wordt in balans gebracht (orgaanstelsel, zenuwstelsel, bindweefselstelsel).

De Cranio Sacraal Therapie  gaat er van uit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kun je zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten.

Vage lichamelijke klachten

Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam. Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen. Bewegen is leven!

Het zelfgenezend vermogen

Elk lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, wat heel goed zichtbaar is bij bijvoorbeeld een wondje. Normaal gesproken zorgt het lichaam er zelf voor dat dit wondje weer heelt. Maar door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, een operatie, stress of verkeerde voeding kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam verzwakt zijn, waardoor het hulp nodig heeft om van de klachten af te komen. Als Cranio Sacraal therapeut biedt ik deze extra hulp, waardoor het zelfgenezend proces in het lichaam weer in gang wordt gezet en beperkingen/ spanningen in de weefsels zich kunnen herstellen.

Cranio Sacraal ritme

Alhoewel sinds mensenheugenis wordt aangenomen dat de schedel een hard bot is, waarin geen beweging mogelijk is, gebruikt de Amerikaanse arts John E. Upledger al sinds de begin jaren zeventig het ritme van het cranio-sacraal systeem ter verbetering van lichaamsfuncties, vermindering van pijn en andere klachten.

Het cranio-sacraal systeem en ritme

Het cranio-sacraal systeem bestaat uit vliezen (membranen) en hersenruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof), die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Het strekt zich uit van de botten van de schedel, het aangezicht en de mond – het craniale deel – tot aan de botten van het bekken – het sacrale deel.

Binnen het cranio-sacraal systeem neemt de hoeveelheid hersenruggenmergvloeistof via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor drukverschillen ontstaan. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor de bewegingen van de schedelbeenderen. We noemen dit het cranio-sacraal ritme. Een ervaren therapeut kan dit ritme overal op het lichaam voelen. Het ritme geeft de therapeut informatie over het functioneren van het cranio-sacraal systeem. Als dit systeem goed functioneert, heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling en de werking van de hersenen en zenuwen. Een storing binnen dit systeem kan tot een breed spectrum van symptomen leiden.

Somato Emotional Release (SER)

De Somato Emotional Release is een gerichte aanpak bij individuele processen, die leidt tot verheldering en ondersteuning bij het oplossen van belemmeringen, die herstel in de weg staan. Het is een belangrijk onderdeel van de behandelingen om bewustzijn over onbewuste aanwezigheid van spanningen te vergroten en tegelijk deze blokkades van spanningen te verminderen. Het leidt direct tot het verminderen en zelfs oplossen van negatieve emotionele ervaringen die opgeslagen liggen in het bindweefsel van het lijf.

Het eigen systeem zal de spanningen loslaten en reguleren waardoor er ruimte, rust en een toename van energie zal ontstaan. Dit heeft ook een directe positieve invloed op ons emotionele en mentale welbevinden. De opgeslagen en vastgezette spanning zit er vaak al heel lang, het bevat vaak  herinneringen en ervaringen zelfs uit onze (vroege) jeugd. Door deze opgeslagen informatie in beweging te brengen kan het lijf de spanning reguleren en daardoor verminderen klachten en neemt de energie toe.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Door subtiele aanraking onderzoek ik spanningen in het bindweefsel. Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden en door het eigen invoelend vermogen vinden er snelle of geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Misschien voel je in bepaalde gebieden warmte of kou, spanning of ontspanning of komen er herinneringen boven, die gepaard kunnen gaan met het loskomen van emoties. Ook kan het zijn dat je lichaam tijdens de behandeling spontaan bepaalde houdingen aanneemt of bepaalde bewegingen uitvoert. Je bepaalt altijd zelf of je wilt praten of niet.

Behandelduur en frequentie

De tijdsduur van een behandeling kan variëren van drie kwartier tot anderhalf uur. Om je lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling, zal de behandelfrequentie niet heel hoog zijn. Vaak spreek ik met de cliënten 1x in de 2 of 3 weken af.

Principes van de therapie

In elke behandeling staat het activeren van het zelfgenezend vermogen van de mens centraal.

Door integratie van technieken uit de Viscerale Therapie en Cranio Sacraal Therapie ontstaat een behandelwijze die de problematiek vanuit verschillende invalshoeken benadert. Deze versterken en ondersteunen elkaar.

Cranio Sacraal therapie
CST richt zich met name op daar waar het fasciale (bindweefsel) systeem het centraal zenuwstelsel omgeeft: de schedel, de hersenvliezen (Craniale deel), de wervelkolom en de ruggenmergvliezen tot en met het heiligbeen (Sacrale deel).

Viscerale Therapie.
Viscerale Therapie betekent letterlijk “het bewegen van de organen” en met name het vrijmaken van de natuurlijke bewegingsmogelijkheden van organen, spieren en gewrichten.

Viscerale Manipulaties zijn gebaseerd op twee principes:

  • Alle organen, botstructuren, spieren en het zenuwensysteem zijn omgeven en onderling verbonden door fasciën (bindweefsel).
  • Elk inwendig orgaan beweegt binnen deze fasciën om een eigen fysiologische as.

Emoties en organen.

Organen hebben een voorkeur voor het opslaan van emotioneel-energetische lading oftewel organen zijn gerelateerd aan bepaalde emoties. Doordat emoties worden ingehouden of vastgezet kan het zijn dat er een (energetische) blokkade ontstaat rondom een orgaan waardoor er (lichamelijke en/ of emotionele) klachten ontstaan.Een emotie is niets anders dan energie. Energie is een ander woord voor verandering. ‘Ziekte’, klachten ontstaan als de energie niet meer vrij kan stromen. Blokkades van energie moeten dus worden voorkomen of, als ze toch zijn ontstaan, opgelost worden zodat de energie weer vrij baan heeft.

Emotionele relatie en organen:

Longen: verdriet

Hart: onrust, hartezeer, kwetsbaarheid

Maag: zorgen/ bezorgdheid (blok op de maag), al wat niet verteerbaar is, zwaarmoedigheid

Lever: boosheid

Galblaas: frustratie

Nieren: angst

Milt en alvleesklier: onzekerheid, tobben, gebrek aan (zelf)vertrouwen

Blaas: onzeker, weinig vertrouwen in zichzelf, angst

Dikke darm: onveiligheid, obstipatie( ‘willen vasthouden wat je hebt’)

Dunne darm: kwetsbaarheid, gekwetstheid

Stembanden: paniek

Keelgebied: alles wat er niet uit mag, alles wat is ingeslikt

Bekkengebied: basis, onveiligheid, kracht

De ontdekking van het Buikbrein

De laatste tijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar fysieke en emotionele pijn- en spanningsklachten die een verband zouden hebben met ´ontregelingen´ van het buikgebied.

De buik, bezit een ‘tweede brein’. 10 miljoenen zenuwcellen omvatten het spijsverteringskanaal. Dit zogenaamde enterische zenuwstelsel brengt steeds meer wetenschappers op een gedachte die het mensbeeld veranderen kunnen. Het ‘Buik-brein’ produceert zenuwboodschappers en reageert op psychofarmaca. Het werkt autonoom en stuurt meer signalen naar de hersenen als het van boven ontvangt. Het kan aandoeningen en eigen neurosen ontwikkelen. Het voelt, denkt en herinner. Bovendien laat het ons intuïtief ‘uit de buik’ beslissen. De ingewanden zijn omhuld door 10 miljoenen zenuwcellen: meer neuronen dan in het totale ruggenmerg te vinden zijn. Dit tweede brein is een afdruk van de hersenen: celtypen, werkzame stoffen en receptoren zijn exact gelijk. Over een ding zijn wetenschappers  het allemaal eens: de grote verzameling van zenuwcellen buiten het hoofd betekent nog meer dan het reeds complexe verteringswerk. Het tweede brein is een overlevingsgarantie voor lichaam en ziel. Het is een bron met psychoactieve substanties, die met emoties in verbinding staan, zoals serotonine, dopamine en opiaten. Ook Benzodiazepine wordt in de buik geproduceerd, een stof die medicamenten zoals valium hun ontspannende werking verlenen. De buik voedt de hersenen in de schedel derhalve op verschillende manieren. In de darm zijn meer dan 70 procent van alle afweercellen gevestigd. Veel van deze processen verlopen totaal onafhankelijk van het hoofd.  ‘Het tweede brein is enig in zijn soort.’ Het denkorgaan in de buik is een onafhankelijke geest in het lichaam. Een vibrerend, modern en dataverwerkend centrum. Het buikbrein heeft macht: het kan de data zelf genereren en verwerken en het controleert een cascade van reacties. Het geeft de in de omgeving liggende organen aanwijzingen (o.a. door hormonen) en coördineert de infectieafweer en de spierbeweging, het moet snel beslissen en de opgeslagen kennis oproepen.

‘We vinden dezelfde substanties en moleculen, die in de hersenen voor herinnering gebruikt worden’. Het buikbrein leert op jonge leeftijd het beste, want net als de hersenen rijpt het na de geboorte verder; het is voor minstens drie jaren zeer plastisch en ontwikkeld zich. Vroege ‘ervaringen’ van de darm kunnen op deze manier de ‘persoonlijkheid’ van beide hersenen beïnvloeden. Excessieve of langdurige angst laat niet alleen in het hoofd sporen na, maar ook in het spijsverteringsstelsel, zoals met dierexperimenten bewezen is. En de sterkste indicatie voor de ‘noodlottige’ relaties tussen darmen en psyche: 40 procent van de IBS-patiênten lijden aan angstaandoeningen en vaak ook aan depressies, zoals die nieuwste studies laten zien.

Komen zwaarmoedigheid en angst derhalve uit de darm? Alle resultaten wijzen in die richting, dat in het buikbrein ‘de essentie van depressies verborgen ligt’ en in de buik ‘stemmingen ontwikkeld worden’. Emoties zijn daarom niets anders dan de kwintessens van onze levenservaringen, in het lichaam opgeschreven. En zij zijn vooral in de buik gedicteerd en opgeslagen. Telkens als de darm samentrekt, wanneer het serotonine of andere zenuwboodschappers uitstoot, of wanneer het immuuncellen in werking zet, worden alle data door de N. Vagus (zwervende zenuw) naar boven geleidt. In de hersenen wordt dat omgezet in onbehagen of opgewektheid, vermoeidheid of vitaliteit, in een slecht of een goed humeur.

De buik maakt de stemming.

Op alle continenten en in alle culturen heeft men het centrum van het gevoel op die plaats gezet waar ‘vlinders fladderen’ en waar vreugde en geluk licht kriebelen. Waar overspannenheid zich in misselijkheid openbaart, waar spanning op de buik drukt en waar zorgen en angst op de maag liggen. Wanneer mensen gevraagd wordt waar gevoel en gezondheid, emoties en intuitie, welbevinden en lijden zich bevinden, wijst een ieder op het midden van het lichaam. Een ontspannen buik maakt een ontspannen mens en dat maakt een mens in balans!

Resultaten CST

Er ontstaat meer rust, er is beter slaapgedrag, er is toename van het energieniveau, een vermindering van pijnklachten en spanningsklachten, door ontspanning van het buikgebeid een rustiger en diepere ademhaling, een verbetering van de werking van het immuunsysteem, een toename van fysieke en emotionele belastbaarheid, men heeft meer zelfvertrouwen en kan adequater omgaan met emoties. De mens wordt meer bewust van het eigen lijf en de signalen die het geeft. De mens leert beter grenzen te bewaken en te hanteren en heeft de inzichten en de vaardigheid om spanningspatronen te doorbreken.

‘Vanuit mijn ervaring  zitten de meeste mensen na enkele Cranio Sacraal behandelingen beter in hun vel en hebben meer energie. Mensen ervaren vrijheid, lichtheid, heelheid, compleetheid. De mens staat weer in zijn Kracht!’

"Geluk is in wezen een staat van ergens heen gaan, met heel het hart, in één richting, zonder spijt en terughoudendheid."
Scroll to Top